Antinkärki

 

Os. Antinkärki 8, Valkeakoski

Antinkärki –  ainutlaatuinen edustuskoti ja vieraskerho

Antinkärki rakennettiin vuonna 1953 viimeiseksi Patruunaksi kutsutun Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n omistajan ja toimitusjohtajan Juuso Waldenin edustuskodiksi. Vuorineuvos Juuso Walden kutsui mielellään Yhtyneiden vieraita kotiinsa, olihan paljon arvokkaampaa kutsua vieras omaan kotiin kuin Yhtiön vieraskerholle. Tasavallan Presidentti Urho Kekkonen oli Antinkärjessä usein nähty vieras ja hän oli niin vakuuttunut Antinkärjen ja sen isännän vieraanvaraisuudesta, että hän ohjasi mielellään Suomessa vierailevia valtiovieraita Yhtyneiden Paperitehtaiden vieraiksi.

Antinkärjen vieraskirja on Juuso Waldenin ajalta varsinainen aikansa kuka-on-kuka – teos. Antinkärjessä vieraanvaraisuudesta nauttivat mm. Neuvostoliiton presidentti K. E. Vorosilov vuonna 1956.  Vuonna 1963 amerikkalaisen liikemiesryhmän mukana Valkeakoskella vieraili myös tuleva Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon. Kaikkein näyttävimmän vastaanoton sai Ison-Britannian pääministeri Harold Macmillan vuonna 1963. Antinkärjessä vieraili myös Jugoslavian presidentti Tito puolisoineen sekä Kyproksen presidentti arkkipiispa Makarios.

Antinkärjen suunnitteli arkkitehti Pekka Saarema. Rakennuksen suunnittelun lähtökohta oli, että rakennuksen piti olla toimiva sekä edustustilaisuuksissa että perheen kotina. Pääkerroksessa olivat suuri sali, ruokasali, musiikkihuone, Juuso ja Tellervo Waldenin työhuoneet sekä avarat eteistilat ja keittiö. Talon toinen kerros oli perheen yksityistä aluetta. Alimpaan kerrokseen sijoitettiin taloudenhoitotiloja ja suuri harrastustila pingispöytineen.

Pekka Saarema oli Yhtyneiden Paperitehtaiden sekä Juuso Waldenin luottoarkkitehti ja hänen töitään Valkeakoskella ovat mm. Antinlinnan, Pistetalojen sekä Roukontien isot asuinrakennukset, Yhtyneiden Pääkonttori Mäntymäki sekä Paperituotteen Huoltola.

Vuorineuvos Juuso Walden jäi eläkkeelle vuoden 1969 lopussa, jonka jälkeen Antinkärki muutettiin Yhtyneiden Paperitehtaiden vieraskerhoksi vuonna 1971. Sisätiloja muutettiin uudistamalla suuri ruokasali, jakamalla vanha arkiruokasali kahdeksi huoneeksi ja laskemalla salin kattoa. Talon sisustus toteutettiin rakentamisajan tyyliin funktionalismiin kuuluvilla kalusteilla ja pyrittiin säilyttämään paikan arvokas luonne.

Vuonna 1991 tehtiin seuraava isompi remontti, jonka tarkoituksena oli nykyaikaistaa toisen kerroksen makuuhuoneita paremmin majoitusta palveleviksi. Muutoksia tehtiin 2. kerroksen huonetilajaoissa, huoneita jaettiin ja yhdistettiin. Rakennukseen asennettiin koneellinen ilmanvaihto – ullakkotilaan rakennettiin iv-konehuone.

Antinkärjen isolla noin 1,5 hehtaarin tontilla on omaa Lotilanjärven länsirantaa noin 200 metriä ja upea puutarha grillikatoksineen. Tontilla sijaitsee päärakennuksen lisäksi noin 100 m²:n suuruinen hirsinen rantasauna laitureineen sekä autotallirakennus, johon kuuluu 2 huoneen ja keittiön asunto.

Tämä upea ja ainutlaatuinen arvorakennus monine mahdollisuuksineen on nyt valmis uuteen aikaan ja käyttöön.

Lisätietoja ja myynti

Suomen JYA Oy / Kasslin LKV
Pakilantie 71, 00660 Helsinki

Mira Kasslin
kiinteistönvälittäjä, LKV
p. 040 595 0090
mira@kasslin.com

Katso lisää

www.kasslin.com

Horizontal divider

Kuvia