UPM Kiinteistöt

Yrittäjätarina: Acheta Domesticusten kasvattaja - yrittäjä Pasi Korhonen

01/08/2019 10:00:59

Lähitulevaisuuden missiomme on arkipäiväistää hyönteiset osaksi suomalaisten ruokavaliota

Yrittäjätarina: Acheta Domesticusten kasvattaja - yrittäjä Pasi Korhonen

Sarastus Growth Oy:n ja Sarastus Foods Oy:n toimitusjohtaja Pasi Korhonen, Joensuun poikia 4-lapsisesta perheestä ja itsekin kolmen lapsen isä, kertoo olleensa jo "lähes syntyjään" yrittäjä.  Vuonna 1994 koulussa oli essee-kilpailu yrittäjyydestä ja veneverstaan yrittäjyydestä kertova essee toi hänelle voiton! Aihe oli helppo, koska hän oli aina rakastanut kaikenlaisia vesiharrastuksia kuten veneilyä, kalastusta, surffausta ja vesihiihtoa. Ehkä veneiden piirtäminen ennakoi tulevan muotoilijan tulevaisuuden haasteita Pohjois-Karjalan Ammattikorkeassa opiskelevalle…

Vuonna 2002 koulukaverin kanssa perustettu suunnittelutoimisto puutuotteiden käytöstä oli Pasin ensimmäinen yritys. Hän on ollut mukana erilaisissa tuotekehitysprojekteissa mm. Perlos Oy:lle, Oy L M Ericssonille sekä Nokia Oyj:lle. Projektien ohella hän on ehtinyt tehdä myös opetustöitä.

Kouvolaan Pasi muutti vuonna 2008, kun hänen ystävänsä Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta (nykyisin Xamk) ilmoittti, että he hakevat projektityöntekijää tulevaisuuden veneala-hankkeeseen. Meidan Studio Ltd:n perustamisen aika oli vuonna 2013, kun Pohjois-Karjalan osaava koalitio löi viisaat päät yhteen. Meidan Studio Ltd on muotoilutoimisto, jonka kulmakivi on teollinen muotoilu. Yhteistyötä tehdään paljon meriteollisuden suurten suunnittelutoimistojen kanssa. Mutta yrittäjänä Pasi halusi vielä lisää haasteita…

Kouvolan Business Paljussa vuonna 2017 heräteltiin ajatuksia huomisen ruoasta ja hyönteistenarkipäiväistämisessä osaksi suomalaista ruokavaliota. Tästä Pasi ottikin kopin ja ryhtyi Sarastus Growth Oy:n ja Sarastus Foods Oy:n toimitusjohtajaksi. Tämä ala on suhteellisen uusi, joten hyönteiskasvattamon perustaminen Voikkaan Yritysalueen tiloihin on vaatinut paljon työtä ja tutustumista "sirkkakulttuuriin" sekä Suomessa toimiviin yrityksiin. Mutta mikä on saanut Pasi Korhosen ryhtymään tällaisen alan yrittäjäksi? Yksi tärkeistä kriteereistä on ollut ekologisuus. "Tuotannon kasvihuonepäästöt ovat jopa yli tuhat kertaa pienemmät kuin perinteisellä lihatuotannolla. Yhden sirkkakilon valmistus vaatii 1,5 litraa vettä, kun taas yhden nautakilon valmistus 22000 l! Lisäksi Voikkaan Yritysalueen tuotantotiloissa otetaan talteen yli 80 % tuotannossa syntyneestä lämmöstä, joka hyödynnetään uudelleen. Yrityksen tuotannon tuottamasta jätteestä kierrätetään yli 97 %!" Ja mikä myös tärkeää, Voikkaalla on kaikki tarvittava infra jo valmiina, joten rakentamisessa on voitu keskittyä vain itse kasvattamotiloihin. Todellakin ekologista! Tällä hetkellä Pasi odottaa innolla markkinoiden kehittymistä sekä hyönteisvalikoimien kasvua Suomessa. Tällä hetkellä Suomessa on hyväksytty vain 10 lajia ruoan raaka-aineeksi, kun maailmalla niitä tunnetaan käytettävän yli 1800. Yritys on käynyt myös vierailulla eri kouluissa kertomassa lapsille sirkkojen kasvatuksesta ja niiden hyvistä ravintoarvoista.

Työtä tehdään Voikkaan Yritysalueella, jotta Sarastus Yhtiöt kasvavat yhdeksi Euroopan suurimmista hyönteistuottajiksi ja jatkojalostajiksi. "Lähitulevaisuuden missiomme on arkipäiväistää hyönteiset osaksi suomalaisten ruokavaliota" Pasi toteaa.