Yrittäjätarina: Professionnel du vin - Vice-Echanson Susanna Kurvinen

10/08/2018 09:16:00

Syntyjään kuopiolainen Susanna Kurvinen on asunut lapsena isänsä töiden takia Suomessa monella paikkakunnalla ja siksi hän kysymykseen "Mistä olet kotoisin" vastaakin, ettei ole mistään kotoisin.

Myllykoskelle hän kuitenkin muutti 3,5 vuotiaana, joten häntä voidaan jo täällä Kouvolassa pitää "paljasjalkaisena" kouvolalaisena, jona hänet monet kaiketi mieltävät. Nuorena tyttönä hän lähti kauppaopistoon, jonka jälkeen hän oli työssäoppijana sekä kesätöissä Fennialla. Asiakaspalvelussa virkailijana, myyntisihteerinä yritysasiakkaille, kouluttajana sekä Fennian uusissa projekteissa vierähtikin sitten 23 vuotta. Työ oli mielenkiintoista ja mielekästä, kunnes …

Ravintola-ala vei mennessään

Susanna oli vuonna 2010 Jounin lihakaupassa ostamassa lampaan lihaa pääsiäiseksi ja tapasi siellä Ravintola Olén entisen omistajan Djamal Guedran. Kurviset olivat olleet surullisia siitä, että heidän paljon perhejuhliin käyttämä ja muutenkin tuttu ruokapaikka Ravintola Olé oli lyhyen omistajanvaihdoksen jälkeen sulkenut ovensa kokonaan tammikuun 2010 alusta. Kurviset olivat sattuneet olemaan viimeiset asiakkaat ko. ravintolassa. Susanna ehdotti alkuperäiselle omistajalle, jos avattaisiin Olé uudelleen. Ravintolan Kouvolaan 1982 perustanut Guedra oli samaa mieltä vielä muutaman päivän kuluttua ja niin oli "ravintolakuumeen" saanut Susannakin. Tästä alkoi ura ravintoloitsijana, vaikka monet olivat epäileväisiä alkuun, sillä hänellä ei ollut koulutusta alalle, ei tuntemusta alasta, ei työntekijöitä eikä tietoa lupien viidakosta. Siispä Susanna pesi joulukuussa 2009 käyttämänsä astiat, täytti itse kaikki lupapaperit ja alkoi etsimään työntekijöitä. Alkuperäisten Olén ruokalistojen palauttaminen ja vanhojen asiakkaiden saaminen takaisin ja uusien asiakkaiden mielenkiinnon herättäminen vaativat paljon työtä, mutta terveelle pohjalle perustettuna yrityksenä Ravintola Olé sai uuden elämän. Suurena apuna alkuun pääsyssä oli Guedra, joka opasti Susannan ja henkilökunnan Olén alkuperäisiin resepteihin.                      

Klubin kautta yrittäjäksi myös Kymin Huvilalle

"Ravintolakuume" ei hellittänyt.  Susanna alkoi pyörittää myös Voikkaan Klubia vuonna 2014 ja vaihtoi sieltä Kymin Huvilalle joulukuussa 2015. Haastatellessani Susannaa hän kertoo olevansa huono kehumaan itseään ja siksi hänen mielestään tyytyväiset asiakkaat ja tyytyväiset työntekijät ovat hänen mielestä paras palaute hyvin tehdystä työstä.                             

Vaikka Susannalla ei ollut vuonna 2010 ravintola-alasta juurikaan tietoa, hän on myöhemmin hankkinut hovimestarin paperit Ravintolakoulu Perhosta sekä suorittanut useita viinitutkintoja. Vapaa-ajallaan hän lukee ruoka- alkoholi- ja viinikirjoja, vierailee eri paikkakunnilla eri ravintoloissa sekä selvittää ravintola-alan "uusia tuulia".  Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjien Veljeskunta myönsi hänelle 6 vuotta sitten ammattilaiskäädyt, jotka ovat tunnustus ammattitaitoisesta työstä ravintola-alalla. Hänellä on salipuolen ammattilaiskäädyt sekä hän on tällä hetkellä voutikunnan viiniasiantuntija arvonimellä Vice-Echanson. Susanna on mukana myös työmarkkinajärjestö Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan hallinnossa.  Susanna on kunnianhimoinen yrittäjä, jolle asiakastyytyväisyys, tilojen siisteys ja hyvät työntekijät ja työntekijöiden hyvinvointi ja viihtyvyys ovat tärkeintä.

"Ravintolakuume" ei ole vielä hellittänyt avoimelta ja helposti uusiin asioihin syttyvältä Susannalta, joten nähtäväksi jää, mistä vielä jatkossa saamme nauttia…